Vietnam je nejen země s úchvatnou přírodou a bohatou kulturou, ale také pravým rájem pro milovníky jídla. Vietnamská kuchyně je světoznámá pro svou lehkost, čerstvost a bohaté chutě. Pokud plánujete cestu do Vietnamu, zde je seznam deseti jídel, která byste rozhodně neměli minout.
Naše cestovní kancelář Layno Tour organizuje zájezdy do Vietnamu od roku 2022. Za tuto dobu jsme převezli stovky spokojených zákazníků a nashromáždili bohaté zkušenosti, o které se rádi podělíme. Vietnam nám není cizí a rádi vám ukážeme jeho pravou tvář.
1. Pho (Phở)
Pho je ikonická vietnamská nudlová polévka, která se podává s plátky hovězího nebo kuřecího masa, bylinkami a limetkou. Klíčem k dokonalému Pho je silný a dlouho vařený vývar. Nejlepší Pho si vychutnáte v ranních hodinách na ulici.

2. Banh Mi (Bánh Mì)
Tento bagetový sendvič je perfektní kombinací francouzské a vietnamské kuchyně. Plní se různými ingrediencemi jako paštika, grilované maso, naložená zelenina, koriandr a chilli omáčka.

3. Goi Cuon (Gỏi Cuốn)
Známé také jako „letní rolky“. Jsou to rýžové papíry plněné krevetami, vepřovým masem, zeleninou a bylinkami. Podávají se s arašídovou omáčkou.

4. Bun Cha (Bún Chả)
Oblíbené jídlo v Hanoji, které zahrnuje grilované vepřové maso podávané s rýžovými nudlemi, čerstvými bylinkami a omáčkou na bázi rybí omáčky.

5. Cao Lau
Unikátní jídlo z města Hoi An. Skládá se z tlustých nudlí, plátků vepřového masa, klíčků a krutonů, to vše ochucené speciální omáčkou.

6. Banh Xeo (Bánh Xèo)
Chrumkavé palačinky plněné krevetami, vepřovým masem, fazolovými klíčky a zeleninou. Rolují se do listů salátu a namáčejí do rybí omáčky.

7. Mi Quang (Mì Quảng)
Tato nudlová specialita z centrálního Vietnamu obsahuje kombinaci nudlí, krevet, masa, čerstvých bylinek, rýžových krekrů a jemně ochuceného vývaru.

8. Chè
Chè je sladký dezert, který může mít mnoho podob. Obsahuje ingredience jako fazole, tapioku, kokosový krém a čerstvé ovoce. Podává se teplý nebo studený.

9. Com Tam (Cơm Tấm)
Toto jídlo z „rozbité“ rýže je jednoduché a vydatné. Podává se s grilovaným vepřovým masem, několika druhy omáček a někdy i s vajíčkem.

10. Banh Cuon (Bánh Cuốn)
Tenké napařované rýžové těsto plněné mletým masem a houbami, podávané s nakládanou zeleninou a rybí omáčkou.

Závěr
Ochutnávání vietnamských specialit je dobrodružství samo o sobě. Každé jídlo vypráví příběh regionu, odkud pochází, a nabídne nezapomenutelný zážitek. S naší cestovní kanceláři LAYNO Tour vás na takovou cestu rádi vezme. Zájezd do Vietnamu není jen dovolená, ale i cesta za poznáním a kulinářskými zážitky. Takže se nebojte experimentovat a ponořte se do bohatéch chutí Vietnamu. Bon appétit neboli „Chúc ngon miệng“!
